24 de desembre, 2010

La revista de Probike publica el reportatge "Mali, pedalant per la terra de límits"

A la revista de Probike del mes de desembre podreu llegir-hi el reportatge sobre el viatge en btt solidari que alguns membres de l'ASED van realitzar en el mes de març del 2010.


Pedalant per la terra de límits

Ens aturem a un encreuament de camins. Podem continuar per la carretera o bé seguir una de les dreceres que ens indica el mapa. Demanem a un local sobre els possibles camins per arribar a Songo. “Songo? Aneu a veure-hi la festa de la circumsició? Comença demà i dura tres setmanes, és la primera que se celebra en tres anys, com marca la tradició.

Viatjar per Malí, com per tota l’Àfrica, té aquestes meravelles. En qualsevol moment el viatge es pot veure alterat per un fet excepcional, ja sigui cultural, climatològic, religiós... experiències que el viatger viu, sovint, com un regal extraordinari que copsa a base d’imatges i paraules amb una càmera o diari.

Si el viatge, a més, transcorre en bicicleta, deixa una impremta física de totes aquestes vivències. L’escalfor de l’implacable sol africà (amb temperatures de més de 40º), el vent saharià harmatan que ho omple tot de pols i dificulta la respiració, les fortes olors que alhora atrauen i repel.len, les mirades i somriures que et travessen la pell, l’experiència de la solitud i la petitesa enfront d’un paisatge immens...

Amb aquestes alforges tan particulars, per camins de sorra, pedra i laterita, recorrem la regió de l’Alt Gourma, des de Thiou fins a Fetendoti, enfilant el penya-segat de Bandiagara, visitant el port de pescadors de Mopti i creuant el riu Bani, vorejant l’inhòspit desert Dogon, fins arribar a les muntanyes pedregoses d’Hombori, on regna la Main de Fatma.

Arribats a aquestes màgiques muntanyes, comença el projecte de l’Associació Solidària Escoles Dogons (ASED) de lliurar el material escolar, els treballs dels nens i nenes de les escoles d’agermanament de Barcelona i les bicicletes donades per Probike a les escoles dels remots poblats de Fetendoti i Seguendorou. Unes escoles que varem començar a construir fa tres anys i que en l’actualitat apleguen a més de 300 alumnes.

Acaba el nostre viatge en bicicleta per Malí, però algú seguirà rodant per aquells móns de sorra, acàcies, baobabs, adob, pols, llum, mill i bestiar. Pedalant per la immensitat de la terra de límits. Gràcies a Probike i als amics del Poble Dogon.


Llegir el reportatge complet a la revista Probike